Arkitekt Tom Wike

Arkitekt Tom Wike 1572 1920 Fabel Arkitekter

Arkitekt Tom Wike

Så skal ikke lenger Tom komme slentrende inn på kontoret, med sitt lune smil, glimt i øyet og et nytt prosjekt på gang.
Han døde 14.06.2022, 74 år gammel.

Tom Wike startet sin karriere hos den store læremester Sverre Fehn allerede som student og fram til 1981 – skjellsettende år for hans faglige utvikling.

Tom skriver selv i Arkitektnytt 20. mai 2009:

For meg ble dette en kjempeopplevelse som student. Jeg lærte mye om forholdet mellom det konstruktive og formgivning, og om bruken av skisser og modeller i jakten på den konstruktive fortelling omkring programmets funksjoner.

Slik var det også med utstillingsarbeidet på Hedmarksmuseet i Hamar, husker Wike. Det dreide seg om å finne gjenstandenes riktige plassering i rommet og deres presentasjonsform, og måten de ble festet til sitt fundament på. Ingen problemstilling eller detalj var for liten for Fehn.

I 1981 ble Tom hentet til ØKAW Arkitekter og ble senere partner. Gjennom over 40 år har han vært et sterkt, kreativt kraftsentrum på vårt kontor, også etter videreføringen av kontoret til Fabel Arkitekter.

«KLAR DRØM – EKTE VARE» var Toms mantra når han skapte vakre rom for gode opplevelser. Konstruksjonen var grunnleggende, og hans glede over brokonstruksjoner og hoppbakker fikk utløp i flere konkurranser og konkrete prosjekter.

Under arbeidet med Lysgårdsbakkene og Festivale elementer til OL-94 kom Tom på ideen om å hugge ut «Fakkelmannen» i granlien vis a vis Hafjell skianlegg. Denne er nå fredet!

I oversikten over alle kontorets prosjekter siden 1981 og fram til i dag står Tom som hovedansvarlig for 137 prosjekter, smått og stort, i alle kategorier. Av disse prosjektene er det 60 konkurranser hvorav femten førstepremier og 10 annen- og tredjepremier. Det er mange mulighetsstudier rundt omkring, blant annet i Tønsberg og Tvedestrand hvor han var tilknyttet. Dette sier noe om Toms ustoppelige engasjement, glede over å formgi, og utrolige utholdenhet i de sene nattetimer når jazzmusikken gjallet i veggene på kontoret.

Utallige prosjekter har blitt realisert i tråd med Toms vakre, beskrivende skisser innenfor kultur, idrett, skole, helse, næring og bolig. Spennet er stort fra drikkeglass, utstillingselementer og møbler, via komplekse bygg, til byplaner. Hans musikalitet og lekenhet lå til grunn for hans poetiske innfallsvinkel til enhver oppgave.

Da Tom jobbet med instrumentutstillingen for Dextra Musica i Bergen og utendørskonstruksjonene til Tom Sandbergs fotoutstilling «VM 2011» i Holmenkollen, var han i sitt ess.

Under kontorets arbeid med helhetsplanen for Universitetet på Ås våren 2010, introduserte Tom idéen om «UR-aksen», som ryddet opp og skapte sammenheng mellom de antikvariske bygningene og det nye Veterinærbygget.

Bytransformasjonsprosjektene, blant annet i Rosenkrantzgate og Storgata, har hatt glede av Toms sterke formgivende evne og hans tredimensjonale, tverrfaglige, løsningsorienterte innsikt.

Den røde utendørsscene ved elven i Sandvika og Torget i Asker med vannspeil og pyramide med lokale bergarter er signert Tom Wike.

Tom underviste på Arkitekthøgskolen i Oslo, satt i mange konkurransejuryer, og var inntil nylig en aktiv del av Fehnforvaltningen, hvor han blant annet deltok i arbeidet med å tilbakeføre den opprinnelige arkitekturen på Bøler bibliotek.

Man kan ikke omtale arkitekten Tom Wike uten å snakke om mennesket Tom; interessert, engasjert, leken, nøye, energisk, lyttende, ung til sinns, fabulerende, kvikk, konstruktiv, positiv, utholdende, kvalitetsbevisst, taleglad, raus, oppmuntrende, inspirerende og til stedet i nuet. Vi er mange som kan takke Tom for berikende faglige diskusjoner, smittende arbeidsglede og vilje til alltid å gå en ekstra runde for å finne den beste løsningen! Trøsten er at Tom har en stor plass i alles hjerter og alltid vil være til stede i tankene våre.

 

Takk for følget, kjære Fakkelmann!

Fabel Arkitekter

Lysgårdsbakkene hoppanlegg
Permanenten instrumentutstilling
Veterinærbygget NMBU, Campus Ås
Vikingtidsmuseet
Scene Sandvika
Hytte Tvedestrand
Rosenkrantz gate 16–18
Hytte Heggenes
Vøyenenga ungdomsskole
Bro Griniveien
Lehmanns brygge