Campus Haugesund

Oppdrag: Utvidelse av Høgskulen på Vestlandet Haugesund for to studieretninger; simulatorarena
helsefag og maritim simulatorsenter.
Utfordring: Kombinere ulike spesialfunksjoner og fellesrom på en trang tomt med et stramt budsjett.
Løsning: Organisere funksjonene rundt et lyst og åpent atrium som henvender seg mot en ny forplass for studenter og ansatte.

Høgskulen på Vestlandet (HVL) Haugesund  har behov for mer areal etter en sterk vekst gjennom flere år. Eksisterende skole fra 1998, moderskipet, har noen klare kvaliteter på utforming, materialer og overflater, men det som inspirerte oss aller mest på befaring var romligheten, åpenheten og lyset! Dette er kvalitetene vi har tatt med videre i vårt konkurranseforslag til utvidelse av Campus Haugesund.

Ideen bak foreslått løsning har vært å tilpasse seg situasjon og nærområdet med et funksjonelt bygg som viderefører kvaliteter fra moderskipet i volumoppbygging og romlighet, og i tillegg supplere HVL Campus Haugesund med kvaliteter som ikke finnes i dag.

Det nye bygget er bare en fjerdedel av eksisterende skole i fotavtrykk og vil oppleves som et tilbygg, koblet til moderskipet med en bru. Tilbygget er prosjektert kompakt, rasjonelt og tilpasset tomten. Tilbygget ligger med tre etasjer over bakken i bakkant, på lik høyde med eksisterende bygg, men trapper seg ned både mot sør og øst for å tilpasse seg nabobebyggelsen, som i hovedsak er mindre boliger. Eksisterende skole har jobbet med samme logikk og er lavest mot sine naboer i sør. Nybygget er lagt med en mindre etasje enn regulert høyde tettest på boligene i sørligste hjørne for å trappe ned volumet ytterligere. I front mot gaten og forplassen oppleves bygget som 2-3 etasjer. Denne volumavtrappingen er tydelig lesbar i det eksisterende-, så vel som i tilbygget, der tilbygget tilpasser seg moderskipets høyder og linjer.

Se prosjektdetaljer

Atriet, som strekker seg gjennom byggets fire etasjer, knytter alle etasjene sammen og åpner for visuell og fysisk kontakt med nærhet og åpenhet mellom studenter, ansatte og besøkende på tvers av faglig tilhørighet. Variasjon i program, utstrekning og volumavtrapping gir spennende romlighet med gode lysforhold og kontakt ute-inne, noe som også skaper god orientering og trygghet for nye og etablerte studenter og ansatte. Det er siktlinjer til fjorden fra alle de øvrige etasjene.

Eksisterende skole har ikke noe uteoppholdsareal for studentene og ansatte, bortsett fra en privat, indre grønn hage, mens tilbygget vender dette helt om og legger til rette for en åpen og felles grønn forplass og «frukthage». Tilbyggets plassering, trukket så langt som mulig tilbake på tomten, frigjør verdifull og solrik tomteareal til uteopphold både for skolens studenter og
ansatte, så vel som for nærmiljøet og forbipasserende. Terrasserende terreng med sitte- og liggebenker, både med og uten ryggstøtte og armlener, åpner for flerbruk av utearealet for alle, både unge og gamle. Hovedinngangen og fasaden mot forplassen er holdt åpen slik at det indre atriet blir eksponert og man vil som forbipasserende kunne se helt inn i byggets kjerne og omdreiningspunkt.

Flere av dagens skolebygg bygges også med tanke på sambruk og merbruk med lokalmiljøet, der arealer kan leies ut og benyttes av lokale foreninger, nabolagsinitiativ og frivillige, noe som kan gi skolen en større lokal forankring og samtidig potensiell økonomisk gevinst. I første etasje er det plassert felles undervisningsrom som auditorium (med teleskoptribune) og to større
seminarrom. Disse er utformet slik at de i enkeltvis eller samlet kan leies ut utenfor skolens kjernetid, samtidig som de øvrige etasjene kan forbeholdes studenter og ansatte. I og ved undervisningsrommene er det etablert nisjer med tekjøkken og en stor toalettkjerne slik at det kan leies ut til konsert for Mannskoret på fredagskvelden, konfirmasjon på lørdagen og de lokale speiderne på søndagen, før det er full undervisning igjen på mandag. Åpenheten i tilbygget og utformingen av uteområdene vil åpne for en mer inkluderende, sosial og utadrettet aktivitet som forhåpentligvis skaper større mangfold og kreativitet; både for høgskulen, men også for sitt nærmiljø og byen.

Prosjektdetaljer: Campus Haugesund

Oppdragsgiver Statsbygg
Kontaktperson Nicca Gade Christensen
Areal 4 000 m²
Ferdigstilt Samspill/totalentreprise med løsningsforslag
Sted Haugesund
Illustrasjoner Vinden Visual, Fabel Arkitekter
Prosjekteringsgruppe Fabel Arkitekter AS,
HENT AS,
Aritech AS

Relaterte prosjekter

Nye Rikshospitalet, Gaustad
NTNU Campus, Trondheim
Veterinærbygningen NMBU, Campus Ås