På skitur til Kina

På skitur til Kina 1920 1394 Fabel Arkitekter

På skitur til Kina

Rekruttanlegg, normalbakke, storbakke og langrennarenaer: Fabel har spisskompetanse på skianlegg. Nå er de i Kina for å dele kunnskapen på World Winter Sport Expo 2018.

Kina har vedtatt at fem prosent av befolkningen skal ha befatning med skisport innen 2025. Det betyr 300 millioner mennesker.

– Men verdens mest folkerike land har bare fem hoppbakker, hvorav to er under planlegging. Den ene tilhører olympiaden i 2022, sier Margrethe Maisey, partner og daglig leder i Fabel Arkitekter.

Det betyr at mange av Kinas utøvere drar til Japan, Finland og Østerrike.

Margrethe Maisey, partner og daglig leder i Fabel Arkitekter.

 17. september dro Maisey og Fabel-kollega Lasse Brøgger til Kina i regi av DOGA og Innovasjon Norge for å delta på World Winter Sport Expo 2018. De er invitert sammen med flere norske aktører som jobber med ski og skisport i Norge.

– Alt fra skiskoler til arkitekter som tegner skianlegg, sier Margrethe Maisey.

Sammen med arkitektfirmaene Hus, Rambøll og Rallar skal Fabel presentere sin kompetanse innen tilrettelegging for skianlegg, og bygging under arktiske forhold.

Fabel står bak Lysgårdsbakkene hoppanlegg, Midtstubakken og Holmenkollen nasjonalanlegg. De har spesialisert seg på å finne terreng hvor anleggene ligger fint an i forhold til vindforhold.

– Hopp er en fascinerende sport hvor en blanding av styrke, mot, mikrosekunder og millimeter kan utgjøre store forskjeller, sier Fabels daglige leder.

En lang prosess med knalltøft arbeid ligger bak denne uken.

– Vi håper jo det ender med at vi får solgt norsk arkitektur til Kina.